Boka upptäckarsamtal

Vad menas egentligen med det trendiga uttrycket longevity?

antiinflammatorisk antioxidanter Apr 01, 2025
 

Vad betyder Longevity?

På senare tid tycker jag att jag stöter på ordet longevity titt som tätt. Men vad menas egentligen med begreppet? Här försöker jag reda ut det.

Man kanske tänker att longevity bara handlar om att leva så länge som möjligt men longevity handlar inte bara om att leva längre – det handlar om att leva längre med kvalitet. Att uppnå en hög livslängd är meningsfullt först när åren vi vinner också är fyllda med hälsa, energi och välbefinnande.

När jag jobbade som arbetsterapeut under mina 15 år inom rehabilitering så fokuserade vi alltid på patientens meningsfullhet i aktiviteter. Det ger ju inte mycket livskvalitet i livet om man spenderar den kraft man har på meningslösa saker. Ändå hamnar vi där ganska ofta!

Vad innebär longevity?

Longevity, eller "livslängd" på svenska, syftar på hur länge en person lever. Men inom hälsa och vetenskap har begreppet utvecklats till att inkludera hälsosamt åldrande, alltså att förlänga den tid vi kan leva utan kroniska sjukdomar och fysiska begränsningar. Det innebär att vi inte bara fokuserar på att addera år till livet, utan att lägga liv till åren.

Faktorer som påverkar longevity

Människans livslängd påverkas av en rad olika faktorer, både genetiska och livsstilsrelaterade. Forskning har identifierat flera nyckelområden som kan bidra till ökad longevity:

  1. Kost – Att äta en balanserad kost rik på antioxidanter, hälsosamma fetter och protein kan minska inflammation och skydda cellerna från åldrande. Medelhavsdieten och den blå zon-dieten (inspirerad av platser med ovanligt många hundraåringar) är exempel på kosthållningar som kopplas till lång livslängd. Exempel på blå zoner är Okinawa (Japan), Sardinien (Italien) och Nicoya (Costa Rica).

  2. Rörelse – Regelbunden fysisk aktivitet, särskilt styrketräning och lågintensiv träning som promenader eller yoga, stärker kroppen och minskar risken för sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och demens.

  3. Mental hälsa & stresshantering – Kronisk stress och dålig sömn är kopplade till förkortad livslängd. Meditation, sociala relationer och god sömnkvalitet är avgörande för att hålla kroppen och hjärnan i balans.

  4. Sociala relationer – Studier visar att starka sociala nätverk och nära relationer kan ha en lika stor påverkan på livslängden som kost och träning. Ensamhet och isolering är däremot associerat med en kortare livslängd och sämre hälsa.

  5. Teknologiska och medicinska framsteg – Ny forskning inom longevity inkluderar allt från stamcellsbehandlingar och genetisk modifiering till AI-drivna hälsolösningar. Vetenskapen arbetar för att identifiera och bromsa de biologiska processer som orsakar åldrande.

 

 

Hur kan du optimera din egen longevity?

Det finns ingen magisk formel för evigt liv, men genom att anamma vissa livsstilsval kan du optimera dina chanser till ett långt och hälsosamt liv:

  • Prioritera näringsrik mat och undvik ultraprocessade livsmedel

  • Rör på dig varje dag – även små förändringar som att gå istället för att ta bilen gör skillnad

  • Skapa goda sömnrutiner och minimera kronisk stress

  • Håll dig socialt aktiv och investera i meningsfulla relationer

  • Håll dig uppdaterad om vetenskapliga framsteg inom longevity

 

Kram/

Johanna

 

 

Utbildningar med holistiska och funktionsmedicinska inriktningar.

Studera hälsa och skönhet var du än är i världen!
Boka upptäckarsamtal

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Hälsoinspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.