Naturliga tips på hur du kan hålla fästingarna borta i sommar

May 31, 2024
Fästingar

 

När den härliga sommaren kommer, kommer också fästingarna. I den här bloggposten delar jag några tips på hur du kan hålla dem borta på naturlig väg.

Skydda med kläder

Mitt första tips när du ska ut i skog och mark är att försöka ha långärmat och långbyxor. Stoppa gärna in byxorna i strumporna. Jag vet att du kommer se rolig ut men det är definitiv värt det!

Kokosolja

Kokosolja är något som fästingar inte uppskattar så smörj in dig, och även hunden! På köpet får du mjuk hud.

Vitlök

Fästingar uppskattar inte doften av vitlök, så frossa i vitlök eller ät vitlökskapslar. Det fina är att vitlök också är väldigt hälsosamt att äta då det b.la stöttar immunförsvaret. Vitlöken skyddar dig även mot mygg.

B-vitamin

Att äta B- vitaminkomplex under sommaren har många upplevt som ett bra sätt att skrämma bort fästingar. Man brukar rekommendera att man börjar äta det några veckor innan sommaren för att hinna få full effekt.

Gör spray mot fästingar och mygg:

Om du vill göra egen fästing/myggspray kan du blanda eterisk citronolja eller lavendelolja med vatten och spraya på dig.

Du kan också koka upp en liter vatten med en näve torkad eller färsk rosmarin. Låt svalna under lock, sila och tillsätt en matsked vitvinsvinäger och lite citron. Häll på sprayflaska.

Klä av dig och kolla noga när du kommer hem. Skulle du mot förmodan ändå fått fästingar så rita upp din och/eller dina barns kropp på ett papper och markera var fästingarna satt. På så vis kan du hålla koll på om du får märken på dessa ställen som kan likna borelia. 

 

Johanna Stala von Schewen