Boka upptäckarsamtal

Näring för en strålande hud!

antioxidanter bär holistisk huden hudhälsa omega-3 Jul 05, 2024

Hej härliga du!

Jag hoppas att du har möjlighet till lite ledighet i sommar och att du hittar stunder av återhämtning. Kanske gillar du som jag att ge dig ut i skogen för att plocka bär. De är fulla av antioxidanter som skyddar våra celler från att åldras.

Som du säkert redan vet så påverkar det vi äter även vår hud. Genom att äta de livsmedel jag listat nedan ger du din hud de näringsämnen den behöver för att hålla sig frisk, strålande och ungdomlig.

1. Fet Fisk: Omega-3 

Fet fisk som lax, makrill och sardiner är rika på omega-3-fettsyror. Dessa fettsyror är viktiga för att hålla huden tjock, smidig och återfuktad. De har även antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska rodnad och akne. Omega-3 kan också stärka hudens barriär och skydda mot skadliga UV-strålar.

2. Avokado: E-vitamin

Avokado är full av hälsosamma fetter som är bra för huden. Dessa fetter bidrar till att hålla huden smidig och återfuktad. Avokado är också en rik källa till vitamin E, en viktig antioxidant som skyddar huden mot oxidativ skada och bidrar till hudens allmänna hälsa.

3. Nötter och Frön: Zink och E-vitamin

Nötter och frön, såsom mandlar, valnötter, chiafrön och linfrön, är utmärkta källor till hudvänliga näringsämnen. De innehåller zink, vilket är viktigt för hudens reparationsprocess och bekämpning av inflammation, och E-vitamin, som skyddar huden mot skador från fria radikaler. Tips! Genom att lägga dem i blöt ett par timmar innan du ska äta dem så tas de bättre upp för kroppen och blir skonsammare för magen.

4. Sötpotatis: Betakaroten

Sötpotatis är rik på betakaroten, ett ämne som kroppen omvandlar till vitamin A. Betakaroten fungerar som en naturlig solskyddsfaktor, vilket hjälper till att skydda huden mot UV-strålning och förhindra solskador. Dessutom bidrar vitamin A till cellförnyelse, vilket ger en jämnare hudton och en friskare lyster.

5. Gröna Bladgrönsaker: Vitaminer och Antioxidanter

Gröna bladgrönsaker som spenat, grönkål och mangold är fulla av vitaminer, mineraler och antioxidanter som är viktiga för hudens hälsa. De innehåller vitamin C, vilket är avgörande för kollagenproduktionen – en viktig faktor för att bibehålla hudens elasticitet och fasthet. Dessutom hjälper antioxidanter till att skydda huden från skadliga fria radikaler.

6. Bär: Antioxidanter

Bär som blåbär, hallon och jordgubbar är fulla av antioxidanter, särskilt vitamin C. Antioxidanter hjälper till att bekämpa fria radikaler som kan skada hudceller och påskynda åldringsprocessen. Dessutom bidrar vitamin C till en frisk och jämn hudton genom att stödja kollagenproduktionen.

7. Tomater: Lykopen

Tomater är en utmärkt källa till lycopen, en kraftfull antioxidant som kan skydda huden mot solskador. Att inkludera tomater i kosten kan hjälpa till att förbättra hudens naturliga skydd mot UV-strålning och bidra till en friskare hudstruktur.

 

Kom ihåg att hydrering också är avgörande för hudens hälsa. Drick tillräckligt med vatten varje dag för att hålla huden återfuktad inifrån och ut.

 

Kram/

Johanna Stala

 

Utbildningar med holistiska och funktionsmedicinska inriktningar.

Studera hälsa och skönhet var du än är i världen!
Boka upptäckarsamtal

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Hälsoinspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.