Boka upptäckarsamtal

Bitterämnen och matsmältning

Apr 27, 2024

Hej, idag är det bloggpremiär här på Holistic Health Academy!

I denna bloggen delas både nyheter om vad som händer på skolan och även hälsotips. Ibland kommer du även att få läsa gästbloggsinlägg från terapeuter som tidigare läst på skolan. Jag hoppas du vill följa oss här!

Förra veckan skrev ett nytt gäng studenter från Hälso och Livsstilsterapeututbildningen examensprov, och detta gäng terapeuter är nu redo att bidra till att göra världen hälsosammare med sina nyvunna kunskaper.

Idag vill jag också skriva några ord om varför bitterämnen är så bra för oss. Bitterämnen är något vi äter mindre av än tidigare. Tidigare smakade flera av våra grönsaker mer bittert men vi har modifierat grönsakerna till att smaka mer sött. Det fina med bitterämnen är att de är så bra för vår matsmältning. Bitterämnen kan minska matsmältningsbesvär som gaser, svullenhet och sura uppstötningar. De främjar också våra tarmrörelser (peristaltiken). Bitterämnena kittlar våra smaklökar och producerar både saliv och magsaft, bukspott och galla och underlättar på så vis matsmältningen. Det har gjorts en hel del forskning på ämnet där man har sett att smärta, gaser och uppblåsthet minskat vid intag av bitterämnen innan måltid. Visst är det häftigt att något så enkelt egentligen kan göra så mycket!

Exempel på bittra ämnen som kan vara bra att äta eller dricka/koka te på innan måltid för att underlätta matsmältningen är maskros, ruccola, grapefrukt och mynta. Man kan även köpa bittra örter på flaska på hälsokosten. Inta gärna det bittra ca 15 minuter innan måltid. 

Jag önskar dig en fortsatt fin helg/

Johanna Stala von Schewen

 

 

Utbildningar med holistiska och funktionsmedicinska inriktningar.

Studera hälsa och skönhet var du än är i världen!
Boka upptäckarsamtal

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Hälsoinspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

 

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.